Totaal aantal pageviews

maandag 22 augustus 2011

Knijp en piep

Nieuwsbericht: Een ongebruikelijk groot aantal bewoners van een niet nader genoemd Grieks eiland, is op papier blind. De autoriteiten, die onder druk staan om alle uitgaven kritisch tegen het licht te houden, onderzoeken of dat wel klopt. Volgens dagblad Ethnos genieten meer dan 600 van de 30.000 bewoners van het eiland een uitkering voor blinden....Vooral de enorme uitgaven aan sociale zekerheid liggen onder een vergrootglas. Daarbij bleek eerder al dat de overheid jarenlang pensioenen heeft uitgekeerd aan mensen die allang dood waren.

Mooi hè? Zo zie ik het graag, een bevolking die zijn overheid scherp houdt en de regels toetst. Regels zijn er immers om getoetst te worden. Veel regeltjes worden maar opgesteld zonder dat nagedacht wordt over de toetsbaarheid. Dat levert dan rare controles op die behalve dat ze veel geld kosten en emoties oproepen ook (schijnbaar) willekeurig worden uitgevoerd door mensen met rare beroepen. Je zult je kind maar moeten zeggen: "Papa controleert of mensen honden hebben." (hondenbelasting) of "Papa gluurt bij mensen door de ramen om te kijken of ze er echt wonen." (recreatiewoning). Zielig toch!

Voor kijk- en luistergeld hebben ze het, enige jaren geleden, beter opgelost: geen controles meer aan huis maar - omdat toch iedereen een TV en/of radio is huis heeft - gewoon fiscaal verrekenen. Dat kunnen ze dan toch ook doen bij honden door extra belasting te heffen op hondenvoedsel (of nog algemener dierenvoedsel). En als we toch bezig zijn laten we de wegenbelasting ook maar aanschaffen en dit verrekenen op de brandstofprijzen (dan betalen de buitenlandse bezoekers ook mee aan het onderhoud van de wegen).

Ik vind het de plicht van iedere burger om de regels te toetsen! Neem een voorbeeld aan de Grieken. Ik kan me voorstellen hoe dat zo gekomen is, iemand maakt een foutje bij het invullen van een formulier en kruist toevallig aan dat hij blind is. Tot zijn verbazing krijgt hij maandelijks hiervoor een hogere uitkering dan zijn kameraden (waarover uiteraard ruimschoots over gediscussieerd wordt in de plaatselijke taveerne). Men zal de kat uit de boom kijken maar wanneer dit jaren lang goed gaat zonder dat er enige sprake van controle is zullen nummer 2, 3 tot 590 ook geleidelijk volgen (laten we aannemen dat er inderdaad 10 blinden zijn).

Een goede vriend van mij had dit systeem al lang door. Hij had er zelfs een naam voor: "Knijp en piep". Stel je voor, je pakt iemand bij de arm en begint te knijpen. Op een gegeven moment roept die iemand 'auw'. Je stopt met knijpen en laat zelfs iets los. Dit handhaaf je enige ogenblikken zodat 'iemand' kan wennen aan de situatie en vervolgens begin je weer te knijpen. Je zult nu veel verder kunnen knijpen voordat er weer 'auw' geroepen wordt. Dit herhaald zich enige malen je zult verbaasd zijn hier hard je uiteindelijk kunt knijpen ten opzichte van de beginsituatie. Zie hier het 'knijp en piep' mechanisme.

Ik roep iedereen op zich dit mechanisme eigen te maken. Pas het toe! Toets de regels! Verbaas je er over hoever je kunt 'knijpen' zonder dat iemand 'piept'.




1 opmerking:

  1. Tja, en dan komt dit nieuws over de Belgische diamantairs. Gezien mijn blog/mening moet ik dit aanmoedigen ;-( Ik merk dat ik het knijp en piep mechaniek nog moet aanvullen met 'maar je blijft verantwoordelijk voor je daden'. Dus terugbetalen die hap!

    BeantwoordenVerwijderen