Totaal aantal pageviews

maandag 19 september 2011

Klimmen

Nieuws: De 32-jarige A.L. is donderdagavond overleden na een val in Klimcentrum Nijmegen. Hij was rond tien voor negen aan het klimmen toen hij op een hoogte van zo'n 20 meter van de wand viel. A. was een ervaren klimmer...

Als (recreatie) klimmers krijgen we vaak de vraag of klimmen niet gevaarlijk is. Vooral het buiten klimmen wordt door leken als gevaarlijk beschouwd. Nee dus, sportklimmen wordt door ons niet als gevaarlijke sport (of hobby) beschouwd. Toch zet het nieuws van afgelopen donderdag je wel aan het denken. Hoe kan dit gebeuren?

Het nieuwsbericht geeft als mogelijke oorzaak dat de schroef van karabiner, waarmee L. zich vast had gemaakt aan het touw, om een nog onbekende reden is opengegaan. Toen L. aan het eind van de klimroute in het touw ging hangen om naar beneden gelaten te worden kwam de touwlus los uit de karabiner die nog aan zijn gordel vastzat. 

Voor de niet klimmers: iedere klimmer draagt een klimgordel (om de benen/heupen) waaraan het klimtouw bevestigd wordt. Dit kan rechtstreeks aan de gordel gebonden worden en m.b.v. een karabiner. 
Karabiner zonder clip
Karabiner met clip

Hierboven staan 2 type karabiners afgebeeld. De bovenste (rode) karabiner moet opengedraaid worden voordat de 'snapper' met kracht open gedrukt kan worden om het touw in de karabiner te brengen. Daarna moet de snapper weer dichtgedraaid worden. De onderste karabiner is identiek maar heeft een extra clip die om de snapper heen klikt waardoor het niet per ongeluk (wrijving van het touw) open gedraaid kan worden. In onze klimhal mag uitsluitend geklommen worden met of 2 tegengestelde karabiners zonder clip of de karabiner met clip. Kijken we naar de klimregels 14 en 15 van de klimhal in Nijmegen:
  • Klimcentrum Nijmegen beveelt het gebruik van twee schroefkarabiners of een speciaal beveiligde schroefkarabiner (bijvoorbeeld DMM Belaymaster) aan
  • Klimmen en zekeraar zijn verplicht de zekerketen zichtbaar te controleren voor elke klim

blijft de vraag "Hoe kan dit gebeuren?" Twee van de oorzaken die overblijven is 'slordigheid' van de klimmers of ondeugdelijk materiaal (in dit geval de karabiner). Feit blijft dat veel klimongevallen te  wijten zijn aan onoplettendheid. Er sluipt een soort vanzelfsprekendheid en automatisme in die - in de klimsport - fataal kan zijn. Zo ook de dodelijke ongevallen in mei 2008 en het voorgaande in 2002. Is de klimsport dan zoveel gevaarlijker dan andere sporten? In dit onderzoek in de Hoogtelijn (2003) wordt klimmen vergeleken met andere sporten. De conclusie? "Wandklimmen is qua letselfrequentie en ernst vergelijkbaar met wielrennen. Contactsporten zoals zaalvoetbal, veldvoetbal en hockey hebben een vijf tot tien maal zo hoge letselfrequentie. De ernst van de letsels bij deze sporten is echter
kleiner, gezien het lagere percentage ziekenhuisopname."


Gisteren hebben we geklommen in de Yosemite klimhal (Zwolle). Mooie hoge hal. Anders dan in Enschede (Arque) moeten we ons hier zelf inbinden. En ik moet zeggen dat we elkaar extra goed gecontroleerd hebben. Hoe luguber het ook is, dit soort ongelukken drukt je wel even met de neus op de feiten en dat een foutje op de grond fataal kan zijn op 16 meter hoogte.

Kijk eens hier hoe mooi klimmen kan zijn. Een 21 jarige student uit Frankrijk klimt een ongelofelijk zware 8C+ op het prachtige eiland Kalymnos. Een klein Grieks eiland (van 10 bij 10km) met 1700 klimroutes en een klein ziekenhuisje ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten