Totaal aantal pageviews

zondag 4 maart 2012

Paddenoversteekplaats ...

<cynisch>
Paddenoversteekplaats, wie zou dat woord bedacht hebben. Moet wel een watje geweest zijn. De laatste tijd (weken) begint Hengelo het woord te kennen. Op veelplaatsen is een driehoekig verkeersbord geplaatst met hierop een of ander amfibie (dat later een pad bleek te zijn). Even nazoeken leert dat dit een waarschuwing is voor een door de moedertje natuur opgeroepen treklust bij bepaalde amfibieën namelijk padden. Er is al een woord voor: paddentrek. Padden, u weet wel die beestje waarvan het vrouwtje met een sullig mannetje op haar rug waggelt (let op: padden waggelen, en springen niet zoals kikkers).

Afijn, er ligt dus een hele wereld achter deze 'paddentrek' waarvan de impact niet gering is. Leest u even mee:
  • Burgers worden opgeroepen om paddenoversteekplaatsen door te geven bij het bureau milieu inventarisatie. 
  • Om te voorkomen dat deze beestjes platgereden worden door het verkeer worden maatregelen genomen. Deze variëren van:
    • het plaatsen van borden
    • het plaatsen van een anti-oversteek minihekje langs de weg
    • het aanleggen van tunnels onder de wegen
  • Paddenvoorlichtingssessies worden georganiseerd bij lagere scholen om onze jeugd in te lichten over de betreurende omstandigheden waarin deze padden hun einde vinden (plat op de weg).
  • Vrijwilligers worden geronseld om 's avonds de padden die zich verzameld hebben bij het minihekje op te rapen en aan de andere kant van de weg weer neer te zetten.
Over dat laatste punt. De padden worden opgeraapt en naar de overkant van de weg gebracht. Hoe gebeurd dit eigenlijk? Er wordt toch wel rekening gehouden met gevoelige aard van de pad? De vrijwilligers zijn toch wel gecertificeerd paddenverzorgers? Dat ze niet opgepakt en in een emmer gekwakt worden en de onderste padjes alsnog sterven. Families worden toch niet van elkaar gescheiden zodat ze wanhopig aan de andere kant van de straat vrienden en familie moeten zoeken (en mocht dit niet lukken waardoor het leven uitzichtloos is, kunnen er geen eind aan maken door die stomme minihekjes).

Weet u overigens wat een verkeersbord kost? 400 euro (ik hoop dat dit inclusief plaatsen is). Over de (installatie)kosten van  tunneltjes en de minihekjes zullen we het maar niet hebben. Zucht. Om met de woorden van Freek te spreken "het is niet te hopen dat deze beschaving ooit opgegraven wordt!" (ik heb nu al last van plaatsvervangende schaamte)

Nu las ik dat in Brummen er al waarschuwingsborden geplaatst zijn voor laagvliegende uilen (die erg populair zijn bij de verkeersbordenverzamelaar omdat ze erg schaars zijn). De laatste ontwikkeling kwam ik tegen in België: opgepast overstekende, hard werkende kabouters.

Ik vraag me af wanneer de 'club voor het behoud van de slakken in Nederland' haar acties begint om de slakken te beschermen tegen het hard rijdende verkeer. In dit kader heb ik een slim idee. We draaien de borden 90 graden (richting berm) en vervangen alle 'oversteekwaarschuwingsborden' door één nieuw bord:
 
</cynisch>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten