Totaal aantal pageviews

maandag 2 april 2012

18.000 km

Afgelopen zaterdag waren we even op de markt om wat fruit te kopen. Na een vergelijkend warenonderzoek kwamen we uit bij een kraampje waar de verkoper ons spontaan toevertrouwde dat de verse ananas uit Costa Rica kwam. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik waar dan de grapefruits en de sinaasappels vandaan kwamen? Deze kwamen uit Florida en Spanje. Wij betaalden onze 3 euro 50 en fietsten naar huis.

Ik heb het even opgezocht. Dit fruit heeft zo'n 18000 kilometer gereisd om voor 3 euro 50 verkocht te worden in Hengelo (of all places). En ik vind de ananas niet eens lekker.

Ik zoek verder en kom bij dit artikel (uit 2006). Onderzocht is dat een blikje tomatensoep met balletjes ...nou? Hoeveel denkt u? Het is bijna niet voor te stellen maar de inhoud van dat blikje heeft 32000 km afgelegd voordat het gegeten wordt. Het artikel bevat meer stoute beweringen:
  • Door de (om economische redenen) subsidies die verstrekt worden door de Europese Gemeenschap worden dezelfde levensmiddelen door landen zowel geïmporteerd als geëxporteerd. Engeland exporteerde in 1998 60.000 ton kip naar Nederland, terwijl het 30.000 ton kip uit Nederland importeerde. Of - wat dacht u hiervan - de Belgische garnalen worden gevangen en België (uiteraard) vervolgens naar Marokko getransporteerd om schoongemaakt te worden en daarna snel terug naar België vervoerd om verkocht te worden.
  • Mocht u kiezen voor een Franse wijn boven een Zuid-Amerikaanse wijn dan scheelt dat 12.000 km oftewel 120 gram CO2 uitstoot (als het met de boot vervoerd is, met het vliegtuig zou dan 5 kg CO2 uitstoot schelen).
  • Een Zweeds onderzoek toont aan dat de CO2 uitstoot per maaltijd kan verschillen tussen 190 gram (vegetarische maaltijd obv lokale producten) tot 1800 gram (vleesmaaltijd obv geïmporteerde producten).
Het artikel noemt nog dat het voedsel op ons bord (in het slechtste geval) ruim 60000 km heeft afgelegd (en 2,7 kg CO2 uitstoot heeft opgeleverd). En dan kun je je nog afvragen dat 'ons lokale' voedsel wel zo milieuvriendelijk is. De milieu-impact van groentes geteeld in verwarmde serres is vergelijkbaar als waren ze met het vliegtuig ingevlogen.

Misschien toch iets om bij stil te staan wanneer we de volgende keer op de markt staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten