Totaal aantal pageviews

maandag 30 januari 2012

Innovatie & creativiteit

Vorige week heb ik het tweede week van de Technical Leaders Program (TLP) cursus gehad. Een groot deel van de week werd besteed aan innovatie en creativiteit. Omdat het deelnemersveld internationaal is zit er veel toegevoegde waarde in de onderlinge discussies tijdens en na de cursusuren. Tijdens deze discussies werden (hier aan gerelateerd) een aantal onderwerpen en boeken genoemd die ik zo opmerkelijk vond dat ik ze hier wil noemen. Opmerkingen vooraf zijn dat ik de boeken nog niet gelezen heb (wel besteld) en dat mijn bronnen uit Amerika en de Engeland komen. Op termijn zal ik mijn indruk van de boeken toevoegen:
  • Neuro Linguistisch Programmeren (NLP); het positief beïnvloeden van ons onderbewustzijn om tot grotere prestaties te komen (of om over angsten heen te komen). Volgens de internetbronnen geen wetenschap maar vooral een 'religie'. NLP zal door de gemiddelde Nederlander vooral in (negatief?) verband gebracht worden met het fenomeen Emile Ratelband. Terugkijkend heb ik dit ruimschoots toegepast in mijn tijd als volleybalcoach, trainer en in mijn werk. Interessante materie. Ik heb het "NLP voor dummies" boek besteld bij de bieb.
  • Innovation point (idea blockers); "If you want to learn how to generate and enrich ideas more easily. If you want to become an inspiring coach for creative sessions. If you want to grasp the do’s and don’ts of applying creativity in organisations. If you want to find inspiration in recent cases of creative organisational change." Uit de download sectie van de site kan de idea blocker poster gedownload worden. Of de Nederlandse variant van Ideestopper waar ook hier een gratis poster besteld kan worden.
  • Tipping point (Malcolm Gladwell) of zoals de titel van de Nederlandse  vertaling luidt "Het beslissende moment : hoe je nét het verschil kunt maken". Kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben in het sociale leven. Een persoon kan een trend ten goede of ten kwade teweegbrengen. De auteur, als journalist werkzaam voor The New Yorker, onderzoekt in dit boek hoe trends en modes op gang komen. Het kan hierbij gaan om kledingtrends, maar ook om onverwachte bestsellers of plotseling dalende misdaadcijfers. De auteur spreekt van 'sociale epidemieën' die snel om zich heen grijpen. Zijn stelling is dat hiervoor individuen met uitzonderlijke contactuele eigenschappen en grote persoonlijke netwerken nodig zijn. Zij steken anderen aan. Daarnaast spelen de kwaliteit van de boodschap (het 'product') en de context waarbinnen deze boodschap verspreid wordt, een belangrijke rol. Misschien leidt het consequent verwijderen van graffiti in een stad wel tot minder misdaad en een algemeen gevoel van veiligheid. Een onderhoudend geschreven en tot discussie uitnodigend boek.
  • Outliers (Malcolm Gladwell) en de Nederlandse titel "Uitblinkers : waarom sommige mensen succes hebben en andere niet". Uitzonderlijke prestaties worden vaak in verband gebracht met uitzonderlijke vaardigheden. Om succes te begrijpen is het echter nodig verder te kijken dan individuele capaciteiten. Minstens zo belangrijk zijn andere omstandigheden en ervaringen: iemands sociale omgeving, afkomst, cultuur, levenservaringen en min of meer toevallige factoren (zoals bijvoorbeeld de geboortemaand!). De auteur, bekend publicist en wetenschapsjournalist bij gezaghebbende Amerikaanse nieuwsbladen, geeft in dit boek aan de hand van een groot aantal voorbeelden zijn visie op de achtergronden van een succesvol leven. Hij maakt aannemelijk dat de bron van succes is gelegen in diverse vormen van aanleg en capaciteiten, maar dat kansen, sociale en culturele factoren, evenals presentatie en communicatie, daarbij een bepalende rol spelen. De markante voorbeelden en wetenswaardigheden maken 'Uitblinkers' tot een meeslepend geschreven zoektocht naar de herkomst van succes, die een breed lezerspubliek zal amuseren, stimuleren en verbazen.
  • Freakonomics (Steven D. Levitt); Opvolger van het in 2005 verschenen 'Freakonomics : een tegendraadse econoom ontdekt de verborgen kant van bijna alles'* van de Amerikaanse econoom Levitt in samenwerking met schrijver/journalist Dubner. Ook in dit nieuwe boek onderzoeken zij weer allerlei zaken uit het dagelijkse leven vanuit een economisch en statistisch oogpunt, beschreven aan de hand van concrete voorbeelden uit het heden en het verleden. Onder meer over hoeveel het kost om een vrouw te zijn, over het begin en het eind van het leven, apathie en altruïsme, en de opwarming van de aarde. De voorbeelden zijn onder meer: wat is gevaarlijker: lopen of autorijden onder invloed, kabeltelevisie en de positie van vrouwen in India, aanvallen van haaien en olifanten, goede en slechte artsen, veilig in de auto, en het verband tussen de consumptie van rood vlees en de opwarming van de aarde. Goed toegankelijk en prettig leesbaar. Dat economie niet saai hoeft te zijn, bewijzen de auteurs ook weer met dit tweede, boeiende boek, dat dus niet over macro-economie gaat. Voor een breed publiek.
  • Blink (Malcolm Gladwell) en de Nederlandse titel "Intuïtie : de kracht van denken zonder erbij na te denken". Verspreid over zes hoofdstukken en ruim tweehonderd bladzijden beschrijft deze Amerikaanse auteur dat naast onze bewuste besluitvorming er nog een tweede systeem werkzaam is in onze hersenen. Dit zogenaamde 'adaptief onbewuste' taxeert zeer snel en vaak doeltreffend de wereld, waarschuwt mensen voor allerlei gevaren, stelt doeleinden vast en spoort de mens aan tot handelen. Toch blijkt dit systeem ook feilbaar omdat het moet concurreren met allerlei andere belangen en emoties. Intuïtie blijkt nogal eens actief te zijn bij stressvolle momenten; dat kan leiden tot gelukkige maar ook minder gelukkige besluiten. De auteur gebruikt veel (historische) voorbeelden uit zijn vaderland om dit nog vrij onontgonnen deel uit de psychologie aan de lezer te verduidelijken. Het boek bevat een bronnen- en literatuuroverzicht en een register.
De samenvattingen heb ik geleend van onze bibliotheek (de beste van Nederland) in Hengelo.