Totaal aantal pageviews

donderdag 26 april 2012

Vallen (en nooit meer opstaan)

Tja, moet ik er nog iets over bloggen? De val van 'Ons kabinet'? Nou, van mij is het kabinet nooit geweest. Laat ik daar heel duidelijk over zijn. Sinds Harry Potter ben ik afgehaakt; wereldrecordhouder (kabinet)vallen en weer opstaan. Bij de minste geringste tegenwind gooien ze de handdoek in de ring. Waarbij ze zich dan ook nog beroepen op principes. Sinds wanneer hebben politici (en helemaal Wilders) principes? Als ik Beatrix was geweest had ik Rutten vierkant de deur uitgeschopt. Ja, geschopt. "Wegwezen jij! Wie denk je wel niet dat ik ben? Alsof ik de handdoek in de ring kan gooien als het moeilijk wordt." Als dit (ex)kabinet echt denkt aan de toekomst van dit land dan had het geweten dat we niet zitten te wachten op dit soort grappenmakerij. Het buitenland ook niet zo te zien. De kredietstatus (triple A) wankelt: "Dat betekent niet dat we in een klap Italië worden, maar er moet nu wel snel een duidelijke visie op de aanpak van de overheidsfinanciën komen." En bedankt hè.


Ik zie de komende periode al voor me: demissionair kabinet, beetje doormodderen, geen grote beslissingen, verkiezingen, langdurige onderhandelingen, nieuwe verkiezingen, nieuwe helden, Maurice de Hond geneuzel, een hoog Prof Dr Ir Akkermans en Dr Clavan gehalte, oude politici op de publieke tribune (waar zijn Wiegel, Bolkestein en Lubbers om hun beste stuurlui opinie te geven). Ik word er nu al moe van.

We hebben jaren boven onze stand geleefd (en nog steeds). Er moeten keuzes gemaakt worden. Moeilijke en harde keuzes. We hebben geen watjes nodig, geen loze woorden-roepers, geen mierenneukers en geen halve maatregelen. We hebben doorzetters nodig, vechters, mensen die beslissingen durven nemen, mensen die weten wat er in het echte leven speelt, mensen die goede overwegingen kunnen maken over lange en korte termijn, mensen met verantwoordelijkheid. Tja, waar vind je die in Den Haag?

Het is toch werkelijk niet te hopen dat nu links de macht pakt. Ik heb niks met politiek (dat had ik al gezegd) maar ook helemaal niks met SP of iets wat er op lijkt. Uiteraard is iets te zeggen voor de sociale standpunten (volgens mij is de geheime agenda het doorvoeren van de communistische staat in Nederland) maar ik geloof heilig in het leggen van zoveel mogelijk leggen van verantwoording bij de mensen zelf. We leven in een maatschappij waar verplichte waarschuwingen op de rookwaren staan, waar gewaarschuwd wordt voor resultaten uit het verleden (bij beleggingen nota bene), je een rund bent als je met vuurwerk stunt, waar kinderen op een driewielertje van rechts voorrang hebben, waar de barkeeper van een sporthal verantwoordelijk is voor overtollige drankconsumptie van mensen die met de auto zijn,waar we betutteld worden als kleine kinderen. We worden aan de hand van allerlei regeltjes en wetten door het leven geleid. Mocht er desondanks nog iets mis gaan, dan pak je gewoon de hulpverlenersatlas er bij om uit te zoeken wie je in hemelsnaam kan helpen (zucht).

Ik ben voor een partij die iets doet aan de overtollige regelgeving, aan het doolhof van regeltjes en wetjes waar alleen misdadigers (en slimme advocaten) profijt van hebben, die subsidies omzet in renteloze leningen, die de verantwoording weer terug bij de burgers legt. Voor een partij die misdaad bestraft (waaronder het onterecht ontvangen van enige vorm van uitkering. Hiervoor mag een sociale politiemacht opgetuigd worden). Mensen die werkloos zijn stimuleert om te gaan werken. De opleidingen terug brengt op niveau waar het jaren geleden was. Het milieu niet als melkkoe beschouwt en de zaken bij de naam noemt.

Om met de titel van deze blog te spreken, ik hoop dat dit kabinet nooit meer op zal staan (ondanks alle hulpverleners).

maandag 2 april 2012

18.000 km

Afgelopen zaterdag waren we even op de markt om wat fruit te kopen. Na een vergelijkend warenonderzoek kwamen we uit bij een kraampje waar de verkoper ons spontaan toevertrouwde dat de verse ananas uit Costa Rica kwam. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik waar dan de grapefruits en de sinaasappels vandaan kwamen? Deze kwamen uit Florida en Spanje. Wij betaalden onze 3 euro 50 en fietsten naar huis.

Ik heb het even opgezocht. Dit fruit heeft zo'n 18000 kilometer gereisd om voor 3 euro 50 verkocht te worden in Hengelo (of all places). En ik vind de ananas niet eens lekker.

Ik zoek verder en kom bij dit artikel (uit 2006). Onderzocht is dat een blikje tomatensoep met balletjes ...nou? Hoeveel denkt u? Het is bijna niet voor te stellen maar de inhoud van dat blikje heeft 32000 km afgelegd voordat het gegeten wordt. Het artikel bevat meer stoute beweringen:
  • Door de (om economische redenen) subsidies die verstrekt worden door de Europese Gemeenschap worden dezelfde levensmiddelen door landen zowel geïmporteerd als geëxporteerd. Engeland exporteerde in 1998 60.000 ton kip naar Nederland, terwijl het 30.000 ton kip uit Nederland importeerde. Of - wat dacht u hiervan - de Belgische garnalen worden gevangen en België (uiteraard) vervolgens naar Marokko getransporteerd om schoongemaakt te worden en daarna snel terug naar België vervoerd om verkocht te worden.
  • Mocht u kiezen voor een Franse wijn boven een Zuid-Amerikaanse wijn dan scheelt dat 12.000 km oftewel 120 gram CO2 uitstoot (als het met de boot vervoerd is, met het vliegtuig zou dan 5 kg CO2 uitstoot schelen).
  • Een Zweeds onderzoek toont aan dat de CO2 uitstoot per maaltijd kan verschillen tussen 190 gram (vegetarische maaltijd obv lokale producten) tot 1800 gram (vleesmaaltijd obv geïmporteerde producten).
Het artikel noemt nog dat het voedsel op ons bord (in het slechtste geval) ruim 60000 km heeft afgelegd (en 2,7 kg CO2 uitstoot heeft opgeleverd). En dan kun je je nog afvragen dat 'ons lokale' voedsel wel zo milieuvriendelijk is. De milieu-impact van groentes geteeld in verwarmde serres is vergelijkbaar als waren ze met het vliegtuig ingevlogen.

Misschien toch iets om bij stil te staan wanneer we de volgende keer op de markt staan.