Totaal aantal pageviews

woensdag 17 april 2013

Voices

Voices als titel deze keer. Nee, geen relaties met tv programma's maar meer met de stemmen die ons afremmen om tot onze eigen ik door te dringen. Ik kwam hiermee in aanraking begin maart op een geweldige cursus Natural Leadership in de Zwitserse Alpen. Onderliggende theorie die aan de basis van deze cursus ligt is 'Theory U' van Otto Scharmer. Een boeiende theorie die ons laat afdalen naar onze (innerlijke) bron (en vanaf daar weer opbouwt - maar daar wil ik nu niet op in gaan).

Tijdens de cursus kwam ik er achter dat mijn 'bron' weliswaar heel dicht bij ligt maar moeilijk te bereiken is. Tijdens de cursus (van 5 dagen) in een geïsoleerde berghut in de Alpen moesten we alle horloges, telefoons en ander technologiespul inleveren.  In isolatie, zonder verstoringen van binnenkomende mails, whatapps, tweets, etc. en met levensbeschouwelijke vragen en lange wandelingen waarin de weerstand afneemt en de impact van de vragen kan inzakken kom je dan langzaam maar zeker in de buurt van de 'bron'.

Terug naar de theorie. De voornaamste blokkades die tussen jou en je bron staan zijn drie stemmen die je moet zien uit te zetten. Dit zijn de Voice of Judgement, de Voice of Cynicism en de Voice of Fear. En dit is moeilijk! Allemaal beschermingsmechanismes om maar te voorkomen dat dingen je raken (of doordringen).

Probeer er bij jezelf (en anderen) maar eens op te letten hoe vaak in een gesprek een oordeel geveld of een cynische opmerking gemaakt wordt zonder feitelijk op de situatie in te gaan. De derde stem, reageren vanuit angst herken ik niet zo bij mezelf. Maar misschien is dit wel een blinde vlek van mij. Laat het me weten alsjeblieft.