Totaal aantal pageviews

dinsdag 17 februari 2015

Definitief onafhankelijk deskundige

Het is weer zo ver. Je hoeft het huis niet eens uit om de ongelofelijke betuttelende %^$#%! heid van dit landje door je strot geduwd te krijgen. Een brief met een blauw logo. Ik dacht eerst nog "Shit, weer een boete voor te hard rijden". Maar nee, een brief van het 'Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties' met hierin ons 'voorlopige energielabel'. Sorry, hoezo energielabel? Hoezo voorlopig? (blijkbaar was de introductie van dit fenomeen compleet langs mij heengegaan)

Kort door de bocht komt het er op neer dat Nederland door Europa verplicht wordt energielabels uit te gaan reiken aan huiseigenaren. Op basis van openbare kadastergegevens reiken ze een voorlopig energielabel uit. Daar zal wel een ingewikkeld algoritme achter zitten waar een gemiddelde automatiseringsbureau veel aan verdient heeft. Zucht.

Maar, zo vervolgt de begeleidende brief, als wij ons huis willen verkopen of verhuren dan dienen wij een definitief energielabel te hebben (met vette letters). Bij het niet hebben van een definitief energielabel kunnen wij een boete krijgen die kan oplopen tot wel 400 euro. Maar geen nood, wij kunnen dit definitieve energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl en hoeven slechts 'enkele tientallen euro's' te betalen aan een 'onafhankelijk deskundige' om een en ander te registreren. Wie heeft dit verzonnen? Die tekst? Die kneuterige toon? Die constructie? Wat een vaagheid en geldklopperij. Hier wordt ik dus helemaal niet goed van.

Hoezo 'onafhankelijk deskundige'? Onafhankelijk waarvan? Deskundig? Waarin? Wat moet zo'n deskundige dan doen? Wat maakt hem/haar deskundig? Wie zegt mij dat het geen klein, zielig kindslaafje in één of ander Aziatisch land is wat tegen een hongerloontje 'onafhankelijk deskundig' moet gaan doen? Uitgebuit door een 'onafhankelijk familielid' van iemand bij het ministerie die de rest van de 'tientallen euro's' in zijn/haar zakken stopt!

En trouwens, hoezo boete? Wie gaat me die dan geven? De broer van de onafhankelijke deskundige die deur aan deur door de straat loopt en aanbelt bij de huizen met de 'te koop' bord in de tuin. "Hallo jongeman, ik ben Jan Doedel, onafhankelijk inspecteur in dienst van het ministerie van rare regeltjes en ik zou graag uw definitieve energielabel willen zien."

Maar het wordt nog erger. Stel ik heb een nieuwe cv ketel laten installeren. Hoe ga ik dat dan bewijzen? Hoe overtuig ik deze 'onafhankelijke deskundige'? Dit is heel eenvoudig. Ik maak een foto van mijn nieuwe HR ramen of mijn nieuwe CV ketel (of die van de buren als die energiezuiniger is) en stuur deze op via de genoemde site als bewijsmateriaal. Bewijsmateriaal, het staat er echt, ik heb het niet verzonnen. Misschien bestaat er al wel een website die de foto's toont waarmee uw huis label A krijgt. Daarna maakt u enkele tientallen euro's over aan de deskundige en krijgt uw definitieve energielabel. En nu wordt er een tipje van de sluiter opgelicht, wat doet deze onafhankelijk deskundige? 'U betaald voor de registratie van uw definitieve energielabel'. Sorry? Voor de registratie van een energielabel, waar ik nooit om gevraagd heb, sterker nog, nooit heb kunnen bedenken dat ik dat ding ooit zou willen hebben, wordt ik geacht geld over te maken? En doe ik dit niet dan kan ik een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro?

Welnu ik bedacht me dat ik de leden van het ministerie van rare regeltjes op basis van openbaar verkrijgbare informatie een voorlopige IQlabel toe ga kennen. In een schaal van A (hoog) tot F (nivo chimpansee) zal het gemiddelde op E liggen. Mochten zij van baan wisselen of met (pre)pensioen gaan dan dienen zij dit voorlopige IQlabel omgezet te hebben in een definitief IQlabel. Hebben zij deze niet dan moeten zij rekening houden met een boete die wel kan oplopen tot 400 euro. Evt. bewijs voor een hoger IQlabel dient voor de aanvraag van het definitieve IQ opgestuurd te worden naar een onafhankelijk deskundige. Deze zal voor de registratie enkele tientallen euro's in rekening brengen. Dit IQlabel dient om meer inzicht te krijgen in het IQ van ambtenaren en de relatie met de totstandkoming van merkwaardige wetten en regeltjes binnen Nederlands en Europees verband.

Van die dingen, ja. Van die dingen.


zondag 18 januari 2015

Parkeren ... op mijn eigen plekje

Nu had ik al eerder een berichtje geplaatst over verkeersborden (en ook nog over een parkeerverbodsbord) maar ik kan het niet laten een special te tikken voor parkeerborden.

Waar je enige jaren terug overal mocht parkeren weet je nu dat de parkeerplaatsen het dichtst bij de ingang meestal gereserveerd zijn voor invaliden, aangegeven met dit bord:
Ok, is ook wel logisch. Tenminste wanneer je het bord moet geloven. Probleem is dat ik nog niet vaak iemand met een rolstoel op een dergelijke parkeerplaats heb zien parkeren. Sterker nog, terwijl de rest van de parkeerplaats overvol is, zijn deze parkeerplaatsen meestal nog leeg. Is er geen overrule voor dit soort situaties? Bijvoorbeeld, indien de parkeerplaats meer dan 80% vol is, vervallen de rechten op speciale parkeervakken. Daarnaast wordt ik regelmatig van de sokken gereden door allerlei elektrische karretjes, oudjes die zonder enige benul van verkeersregels de straat onveilig maken en vertikken hun auto te gebruiken zodat deze parkeerplaatsen nooit gebruikt worden.

Als het hier bij bleef was het nog wel te verdragen, maar tegenwoordig met al die milieubewuste auto's zien we een nieuw bord opduiken:
Een oplaadpunt? Waarschijnlijk voor een leaseauto figuur met zo'n hybride auto waarvan het hybride zijn zich alleen al loont door de verminderde toeslag en de mooie parkeerplaatsen. Maar daadwerkelijk elektrisch rijden is nog niet bij ze opgekomen. O voor milieu-bewuste medemensen zegt u? Die hebben toch hoop ik wel een oplaadpunt bij huis? Die hoeven toch niet bij iedere winkel aan het sap? Ik moet geld betalen om te parkeren, zijn krijgen een mooie parkeerplaats aangeboden en gratis elektriciteit toe. 

Maar daar blijft het niet bij. Zo kennen we ook nog de 2 varianten:
Vrouwen en de specialisatie 'zwangere vrouwen', De eerste zie je vaker in (grote) parkeergarages - behalve dat deze parkeerplaatsen ruimer (?) zijn, liggen ze ook dicht bij de uitgang en zijn ze beter verlicht. Zal met veiligheid te maken hebben. Emancipatie is ver te zoeken. Ik vind het een belediging voor vrouwen. Als ik vrouw was zou ik in iedere geval eisen dat de parkeervakken even groot zijn als de rest. Alsof vrouwen niet kunnen inparkeren. Parkeerplekken voor zwangere vrouwen kan ik wel billijken, maar waarom ze nu naakt op het bord moeten staan is mij een raadsel.



En ja, dan mag deze niet ontbreken - een parkeerplaats voor families. Ik vraag me af of de kinderwagen verplicht is? Uiteraard zijn er nog veel meer parkeerborden - je kunt ze zelfs bestellen met een eigen opdruk

Dat brengt me bij de vraag hoe rechtsgeldig deze borden eigenlijk zijn? Stel dat ik de brutale schoenen aan trek en deze borden negeer. Ik ga vanaf morgen gewoon als gezonde, niet zwangere man (even zonder familie) in mijn dieseltje parkeren op een dergelijke plekken. Wie doet we wat? Je zou me hoogstens a-sociaal kunnen noemen maar - Oostindisch doof als ik ben - hoor ik dat toch niet. Zou ik een bekeuring krijgen?


Even serieus, de borden zijn allemaal blauw rechthoekig met een witte rand. Daar hebben we er meer van, zowel verplichte (bv auto(snel)weg, woonerf, ) als onverplichte (bv fietspad), en dat maakt ze toch wel een beetje verwarrend. Wanneer ik dan kijk naar het hiernaast afgebeelde bord, een parkeerplaats voor carpoolers dan mag ik daar toch ook parkeren wanneer ik niet carpool (zonder a-sociaal te zijn)? Geen haan die daar naar kraait. 



Zo filosoferende heb ik het 'eigen opdruk' bord besteld op de genoemde site. Dit bord gaar achterin mijn auto zodat ik altijd een parkeerplek creëer in de toekomst. Wie weet welke borden ze nog meer gaan verzinnen!