Totaal aantal pageviews

zondag 18 januari 2015

Parkeren ... op mijn eigen plekje

Nu had ik al eerder een berichtje geplaatst over verkeersborden (en ook nog over een parkeerverbodsbord) maar ik kan het niet laten een special te tikken voor parkeerborden.

Waar je enige jaren terug overal mocht parkeren weet je nu dat de parkeerplaatsen het dichtst bij de ingang meestal gereserveerd zijn voor invaliden, aangegeven met dit bord:
Ok, is ook wel logisch. Tenminste wanneer je het bord moet geloven. Probleem is dat ik nog niet vaak iemand met een rolstoel op een dergelijke parkeerplaats heb zien parkeren. Sterker nog, terwijl de rest van de parkeerplaats overvol is, zijn deze parkeerplaatsen meestal nog leeg. Is er geen overrule voor dit soort situaties? Bijvoorbeeld, indien de parkeerplaats meer dan 80% vol is, vervallen de rechten op speciale parkeervakken. Daarnaast wordt ik regelmatig van de sokken gereden door allerlei elektrische karretjes, oudjes die zonder enige benul van verkeersregels de straat onveilig maken en vertikken hun auto te gebruiken zodat deze parkeerplaatsen nooit gebruikt worden.

Als het hier bij bleef was het nog wel te verdragen, maar tegenwoordig met al die milieubewuste auto's zien we een nieuw bord opduiken:
Een oplaadpunt? Waarschijnlijk voor een leaseauto figuur met zo'n hybride auto waarvan het hybride zijn zich alleen al loont door de verminderde toeslag en de mooie parkeerplaatsen. Maar daadwerkelijk elektrisch rijden is nog niet bij ze opgekomen. O voor milieu-bewuste medemensen zegt u? Die hebben toch hoop ik wel een oplaadpunt bij huis? Die hoeven toch niet bij iedere winkel aan het sap? Ik moet geld betalen om te parkeren, zijn krijgen een mooie parkeerplaats aangeboden en gratis elektriciteit toe. 

Maar daar blijft het niet bij. Zo kennen we ook nog de 2 varianten:
Vrouwen en de specialisatie 'zwangere vrouwen', De eerste zie je vaker in (grote) parkeergarages - behalve dat deze parkeerplaatsen ruimer (?) zijn, liggen ze ook dicht bij de uitgang en zijn ze beter verlicht. Zal met veiligheid te maken hebben. Emancipatie is ver te zoeken. Ik vind het een belediging voor vrouwen. Als ik vrouw was zou ik in iedere geval eisen dat de parkeervakken even groot zijn als de rest. Alsof vrouwen niet kunnen inparkeren. Parkeerplekken voor zwangere vrouwen kan ik wel billijken, maar waarom ze nu naakt op het bord moeten staan is mij een raadsel.



En ja, dan mag deze niet ontbreken - een parkeerplaats voor families. Ik vraag me af of de kinderwagen verplicht is? Uiteraard zijn er nog veel meer parkeerborden - je kunt ze zelfs bestellen met een eigen opdruk

Dat brengt me bij de vraag hoe rechtsgeldig deze borden eigenlijk zijn? Stel dat ik de brutale schoenen aan trek en deze borden negeer. Ik ga vanaf morgen gewoon als gezonde, niet zwangere man (even zonder familie) in mijn dieseltje parkeren op een dergelijke plekken. Wie doet we wat? Je zou me hoogstens a-sociaal kunnen noemen maar - Oostindisch doof als ik ben - hoor ik dat toch niet. Zou ik een bekeuring krijgen?


Even serieus, de borden zijn allemaal blauw rechthoekig met een witte rand. Daar hebben we er meer van, zowel verplichte (bv auto(snel)weg, woonerf, ) als onverplichte (bv fietspad), en dat maakt ze toch wel een beetje verwarrend. Wanneer ik dan kijk naar het hiernaast afgebeelde bord, een parkeerplaats voor carpoolers dan mag ik daar toch ook parkeren wanneer ik niet carpool (zonder a-sociaal te zijn)? Geen haan die daar naar kraait. 



Zo filosoferende heb ik het 'eigen opdruk' bord besteld op de genoemde site. Dit bord gaar achterin mijn auto zodat ik altijd een parkeerplek creƫer in de toekomst. Wie weet welke borden ze nog meer gaan verzinnen!