Totaal aantal pageviews

vrijdag 5 februari 2016

Why should I be frightened by a Hat?

In "The Long Tail" legt Chris Anderson uit dat met de komst van digitale media het aanbod van producten die geen schapruimte innemen verveelvoudigd kan worden zonder bijkomende kosten voor de verkoper. Nam een boek "vroeger" nog schapruimte in, nu zijn ze digitaal beschikbaar en kunnen ze desgewenst digitaal (als e-book) of fysiek (met behulp van print-on-demand) opgestuurd worden. Vandaag de dag is opslagruimte goedkoop en internet overal beschikbaar. De gevolgen zijn groot. Erg groot. De markten die hier het meest van 'profiteren' zijn boeken, muziek en films.

Maar de verwachting is dat andere markten snel zullen volgen. Games ligt voor de hand. Minder voor de hand liggen blauwdrukken (ontwerpen) voor 3D printers. Nu nog trage dingen die speelgoed uitprinten. Maar stel je voor dat deze printers 100 keer zo snel zijn! Dan kunnen we defecte onderdelen downloaden van het internet en vervolgens 3D printen. En plastic is niet het enige dat afgedrukt kan worden. Men werkt al aan afdrukbaar etenhuizenelektronica, en veel meer. Stel je eens voor wat een mogelijkheden dit biedt. We kopen een stuk grond, downloaden een huis dat we mooi vinden, passen het aan naar persoonlijke wensen en de 3D printer doet de rest. Een dag later kunnen we het huis al inrichten. Vanaf ons werk appen we ons favoriete recept naar de foodprinter die zorgt dat het eten klaar staat wanneer we thuis komen. Wel zorgen dat je de juiste foodpatronen in de printer plaatst ;-) Ruimtevaarders gebruiken 3D printers om huizen te bouwen op de maan (met maanstof als 'inkt').

Ik dwaal af, sorry. Ik was bij de Long Tail en de effecten op met name de boek, muziek en filmindustrie. Het aanbod wordt weliswaar gigantisch (een boekwinkel heeft zo'n 16.000 boeken in de schappen staan. Een digitale aanbieder al snel een miljoen) maar heeft ook een keerzijde: illegale kopieën. Muziek laat zich in MP3 vorm snel kopiëren of downloaden. Hetzelfde geldt voor epub (boeken) en mpeg4 (films).

Dit heeft enorme consequenties voor de industrie. De videotheken, cd/platen winkels verdwijnen gewoonweg. Mensen kopen geen films of muziek meer. Ik keek laatst naar mijn cd verzameling (op zolder) en vond nog een cd met een prijskaartje van €44. Ongelofelijk, wat een prijs. Muzikanten verdienen geen droog brood meer met hun muziek en moeten hun businessmodel aanpassen. Steve Rothery maakt gebruik van Kickstarter om een eigen cd op te nemen. Niet vreemd natuurlijk want als gitarist van Marillion weet je hoe je - als moderne band - om moet gaan met crowdfunding (zie history sectie).

Komen we langzamerhand bij de titel van de blog "Why should I be afraid by a Hat?". We waren vorig jaar op het Lorelei Festival in het mooie amfitheater van Sankt Goarshausen en daar traden o.a. de Franse band Lazuli en de Poolse band Riverside op. Uiteraard hadden we ons al voorbereid met behulp van torrents dus we wisten wat we te horen kregen. En 'live' was het nog beter (zeker in deze setting). Wat een enthousiasme en wat een geweldige muziek (kijk hier maar eens voor Lazuli en hier voor Riverside  met het nummer Lost - Why should I be frightened by a Hat.

Al met al heb ik een hele nieuwe motivatie op cd's aan te schaffen. De nieuwste cd's van beide bands liggen nu hier voor me. Ik besef me nu pas dat ik geen cd speler meer in huis heb (en de cd's waarschijnlijk nooit afgespeeld gaan worden). Maar het zou toch jammer zijn wanneer dit soort muziek verloren gaat door illegale downloads?