Totaal aantal pageviews

woensdag 28 maart 2012

(Halve) Wild heuvels

Ik rijd regelmatig van Hengelo naar Lochem (en vv). Na het saaie stuk langs het Twenthe kanaal (vanaf Goor) - waar regelmatig op snelheid gecontroleerd wordt, heb ik helaas gemerkt - heeft men een fantastische poging gedaan om het wild te beschermen tegen langsrazende auto's (nee, geen paddenoversteekplaats).

Langs de weg is, aan weerszijden, een hoog hek geplaatst om te voorkomen dat het wild vanuit de bossen zomaar de weg oversteekt. (ik denk dat het wild is ondanks het feit dat ik hier nog nooit wild gezien heb). Op 2 plaatsen is een groot gat in het hek waarbij rare palen geplaatst zijn. Toen ik in het donker terug reed naar Hengelo kwam ik er achter waar constructies voor dienen: de palen bevatten bewegingssensoren. In geval van een beweging (in het bos uiteraard) gaan de borden langs de weg fel rood knipperen om de automobilisten te waarschuwen tegen de concrete dreiging van overstekend wild. Ik schrok me kapot kan ik u wel zeggen. Er staan nergens waarschuwingsborden voor de automobilisten ("Pas op plotseling knipperende waarschuwingsborden!").

Er is nog een fenomeen dat ik zou willen bespreken. Langs deze weg zijn ook te pas (maar vooral te onpas) rare heuveltjes tegen de hekken aan gebouwd. De heuveltjes zijn netjes bekleed met graszoden. Speciaal voor de spaarzame lezers van deze blog ben ik even gestopt om, ter illustratie, een foto te maken.
Uiteraard ben ik even op de wildheuvel (zo noem ik het ding maar, ik kan nergens op internet enig gerelateerd woord vinden) gaan staan om te kijken wat er aan de achterkant van deze bijzondere constructie is. En wat denkt u? Niks! Helemaal niks. Het is in feite een halve heuvel! Boven deze halve heuvel is het hek onderbroken.

Combineer ik nu deze twee fenomenen (halve wildheuvels en de bewaakte wild oversteekplaatsen) dan kom ik tot het volgende scenario: wild dat halverwege het oversteken de weg kwijtraakt (rare woordspeling) kunnen via de halve wildheuvels terug het bos in. Ze moeten het heuveltje beklimmen en .... shit ... hoe komen ze nu beneden? De grond is zeker 2.5 meter lager. Het wild kan:
  1. springen en gokken dat er een dierenarts in de buurt is
  2. een parachute uit de rugzak halen ...
  3. op zoek naar een heuveltje met een trapje
  4. (suggesties zijn welkom)

dinsdag 20 maart 2012

Olympisch goud?

Net terug van Dracula. Zo noemen wij de bloedbank. Na de donatie van de halve liter bloed even nazitten voor een kopje koffie. Op tafel liggen standaard (de nu nog) drie gratis kranten (Pers, Spits en Metro). Tijdens dat kopje koffie lees ik die wel uit. En wat je dan leest. Leest u even mee? Peter la S. (ik kort het af tot PlaS) krijgt 1.4 miljoen van het openbaar ministerie. Kort samengevat (en waarschijnlijk kort door de bocht) heeft PlaS op een gegeven moment besloten dat hij uit de criminaliteit wilde stappen en - en passant - zijn criminele vrienden (die wat mensen omgelegd hadden) wel wilde verlinken. Hiervoor geeft het openbaar ministerie deze meneer 1.4 miljoen kado. Wat moet ik nu tegen mijn dochters zeggen? "Stop maar met studeren hoor! Wordt maar crimineel en verlink je vrienden. Daar valt niet tegen op te werken." Overigens wilde minkukel PlaS al eerder 2.3 miljoen schadevergoeding wegens 'gederfde levensvreugde'. Kan iemand mij de naam van deze openbare aanklager doorsturen? Ik wil ook even een klacht indienen wegens de 'gederfde levensvreugde' die dit bericht mij gekost heeft. Van die dingen ja.

Maar het kan nog gekker. Blijkbaar willen wij de Olympische Spelen in Nederland organiseren in 2028 (ja, dat is over 16 jaar). Deze week lekte uit dat wij in het lobby circuit al 188 miljoen hebben uitgegeven. En, o ja, Nederland heeft zich nog niet eens kandidaat gesteld. Mochten de Olympische Spelen in 2028 daadwerkelijk naar Nederland gaan dan zijn de geschatte kosten 3 tot 4 miljard Euro! Stel nu eens dat we dit geld echt gaan uitgeven, laten we dan eens creatief worden en Nederland op de kaart zetten. Immers Nederland wordt al lang niet meer gezien als land van de tulp, vrouw Antje (wie is dat?) en de molens. De wereld ziet Nederland als drugs spuitende, euthanasie en abortus plegende landje waar elke relatievorm met een huwelijk bezegeld mag worden (niks mis mee hoor, we lopen alleen nogal wat voor op de rest van de wereld - wat dit betreft).

Laten we eens aan het werk gaan met dit beeld: tijdens de OS van 2028 zal elke vorm van doping toegestaan zijn. De wereldrecords zullen versplinteren. We bundelen de gay-games, de Paralympics en de 'echte' Olympische Spelen tot 1 groot feest. De wereld zal het nog lang heugen dat Nederland OS2028 organiseerde. Het is wel te hopen dat de berg er dan al door is (de kosten zijn relatief verwaarloosbaar), dan kunnen we wellicht ook meteen de Olympische Winterspelen van 2030 organiseren.

Ik moet niet te vaak bloed gaan geven, slecht voor mijn bloeddruk.

zondag 4 maart 2012

Paddenoversteekplaats ...

<cynisch>
Paddenoversteekplaats, wie zou dat woord bedacht hebben. Moet wel een watje geweest zijn. De laatste tijd (weken) begint Hengelo het woord te kennen. Op veelplaatsen is een driehoekig verkeersbord geplaatst met hierop een of ander amfibie (dat later een pad bleek te zijn). Even nazoeken leert dat dit een waarschuwing is voor een door de moedertje natuur opgeroepen treklust bij bepaalde amfibieën namelijk padden. Er is al een woord voor: paddentrek. Padden, u weet wel die beestje waarvan het vrouwtje met een sullig mannetje op haar rug waggelt (let op: padden waggelen, en springen niet zoals kikkers).

Afijn, er ligt dus een hele wereld achter deze 'paddentrek' waarvan de impact niet gering is. Leest u even mee:
  • Burgers worden opgeroepen om paddenoversteekplaatsen door te geven bij het bureau milieu inventarisatie. 
  • Om te voorkomen dat deze beestjes platgereden worden door het verkeer worden maatregelen genomen. Deze variëren van:
    • het plaatsen van borden
    • het plaatsen van een anti-oversteek minihekje langs de weg
    • het aanleggen van tunnels onder de wegen
  • Paddenvoorlichtingssessies worden georganiseerd bij lagere scholen om onze jeugd in te lichten over de betreurende omstandigheden waarin deze padden hun einde vinden (plat op de weg).
  • Vrijwilligers worden geronseld om 's avonds de padden die zich verzameld hebben bij het minihekje op te rapen en aan de andere kant van de weg weer neer te zetten.
Over dat laatste punt. De padden worden opgeraapt en naar de overkant van de weg gebracht. Hoe gebeurd dit eigenlijk? Er wordt toch wel rekening gehouden met gevoelige aard van de pad? De vrijwilligers zijn toch wel gecertificeerd paddenverzorgers? Dat ze niet opgepakt en in een emmer gekwakt worden en de onderste padjes alsnog sterven. Families worden toch niet van elkaar gescheiden zodat ze wanhopig aan de andere kant van de straat vrienden en familie moeten zoeken (en mocht dit niet lukken waardoor het leven uitzichtloos is, kunnen er geen eind aan maken door die stomme minihekjes).

Weet u overigens wat een verkeersbord kost? 400 euro (ik hoop dat dit inclusief plaatsen is). Over de (installatie)kosten van  tunneltjes en de minihekjes zullen we het maar niet hebben. Zucht. Om met de woorden van Freek te spreken "het is niet te hopen dat deze beschaving ooit opgegraven wordt!" (ik heb nu al last van plaatsvervangende schaamte)

Nu las ik dat in Brummen er al waarschuwingsborden geplaatst zijn voor laagvliegende uilen (die erg populair zijn bij de verkeersbordenverzamelaar omdat ze erg schaars zijn). De laatste ontwikkeling kwam ik tegen in België: opgepast overstekende, hard werkende kabouters.

Ik vraag me af wanneer de 'club voor het behoud van de slakken in Nederland' haar acties begint om de slakken te beschermen tegen het hard rijdende verkeer. In dit kader heb ik een slim idee. We draaien de borden 90 graden (richting berm) en vervangen alle 'oversteekwaarschuwingsborden' door één nieuw bord:
 
</cynisch>