Totaal aantal pageviews

dinsdag 13 september 2011

Rijk, rijker, rijkst?

Weet u wat een 'hedge fund' is? Niet meteen afhaken nu, blijf even bij me. Ik ben een enorme leek op financieel gebied maar ik probeer het uit te leggen zoals ik het begrepen heb uit het boek (2001, fictie) dat ik momenteel aan het lezen ben. Hedge fondsen zijn fondsen die hun rendement behalen uit prijsverschillen. Prijsverschillen in de breedste zin van het woord. Dat kan dus van alles zijn. In
het boek wordt een voorbeeld aangehaald dat voor 150 miljoen Britse ponden aangeschaft worden, die enkele minuten later met 1 cent koerswinst worden verkocht, dat is dus 1.5 miljoen pond winst in enkele minuten. Omdat de prijsverschillen minimaal (kunnen) zijn moeten er enorme bedragen geïnvesteerd worden. Veelal wordt een groot deel van de investeringen geleend (aangeduid met leverage) met als gevolgd dat als het mis gaat, het ook goed mis gaat. Het boek stelt dat hedge fondsen leven bij de gratie van instabiliteit en omdat men met enorme bedragen goochelt, men deze instabiliteit kan creëren. (ik noem het goochelen omdat de koop/verkoop acties zo ontzettend snel gaan dat men soms de beurs sluit omdat de administratie 4 uur achterloopt, en men eigenlijk niet weet wat de huidige status is). Er worden voorbeelden genoemd van faillissementen van landen die door deze fondsen veroorzaakt zijn. Tot zover de informatie uit het boek. Als je dit leest vraag je je toch af wat hiervan waar is.

Dus ik ben eens gaan googlen. Leest u nog even mee?

De bedragen die omgaan in hedge fondsen zijn enorm. Alleen in Nederland is het fondsvermogen zo'n 13 miljard euro (2011). Wereldwijd stond de teller in 2008 op 1870 miljard dollar! In oktober 2010 meldt Groen links op haar site "Alternatieve investeringsfondsen, de zogenaamde hedge funds, blijven een risico vormen voor de financiële stabiliteit in Europa." Global info (2006) gaat nog enkele stappen verder door hedge fondsen, financiële vernietigingswapen te noemen. Ze vervolgen met "De aard van het financiële systeem heeft niets meer te maken met de "deugdelijke" nationale economische politiek die door het IMF werd aanbevolen. De portefeuille beheerders van de grote investeringsmaatschappijen en banken hebben de nationale banken en de internationale organen gemarginaliseerd. De avontuurlijke beurshandelaren hebben de traditionele voorzichtige bankiers verdrongen, want de koop en verkoop van aandelen, obligaties en derivaten leveren veel meer winst op, en het is voortaan regel om grotere risico's te nemen." En wat dacht u hier van: "Er bestaan nu minstens 10.000 hedge funds, waarvan 80% geregistreerd zijn op de Kaaiman Eilanden. De 400 fondsen die elk meer dan een miljard dollar beheren, zijn verantwoordelijk voor 80% van de handel. Die kunnen op geen enkele manier worden gereguleerd" en "In werkelijkheid begrijpen hoge functionarissen van banken de keten van risico's niet en ook weten ze niet "wie wat bezit". Hiermee lijken de meeste beweringen uit het boek wel gestaafd. Over het gebrek aan administratie vermeld het artikel het volgende "Meer dan 90% van de in de USA afgesloten overeenkomsten werden niet correct geregistreerd, dikwijls alleen maar op een papiertje." Om te concluderen met "Controle is voortaan onmogelijk. De "ruimte en het gebied van de internationale financiële operaties, en de architectuur" van het systeem zijn "op goed geluk ontwikkeld"en de nauwelijks bestaande regulering is "niet effectief", volgens de deskundigen van het establishment."

Bent u er nog? Wat betekent dit in hemelsnaam? Wat je in ieder geval kunt stellen is dat de banken een nieuw, lucratief en gevaarlijk speeltje gevonden hebben. Het spaargeld van de burger levert niet voldoende op. De aandeelhouders willen meer. Dus sluiten ze kleine kantoortjes in de dorpen en trekken zich terug in hun hoofdkantoren. Om mee te spelen moet je minimaal 100.000 euro meenemen. En, alsof het niet genoeg is, wordt instabiliteit gekweekt. Ik vind het nogal griezelig dat een klein aantal mensen met enorme bedragen aan het spelen is zonder de consequenties te overzien. En ook de controlerende instanties lijken er geen vat op te hebben. Voor mij is één ding zeker, hier zullen we meer van horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten