Totaal aantal pageviews

donderdag 1 september 2011

Milieu?


Weet u wat de grootste oorzaak is van milieu verontreiniging? De NVSH wel. Dat komt omdat de belangrijkste onderliggende oorzaak van het milieuprobleem - de overbevolking - niet bespreekbaar is. Daar zit wel wat in lijkt mij. Vrijheidslijst Nederland nuanceert het beeld van de NVSH en noemt De grootste factor in milieuvervuiling is economische welvaart. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer zij diensten en producten consumeren die bijdragen aan milieuvervuiling. Om dit te onderstrepen vond ik nog dit over New Delpi (de op 5 na grootste stad ter wereld): Ademen in New Delhi kan de gezondheid ernstige schade toebrengen. 13 miljoen mensen die met 3,5 miljoen auto's rijden, dat betekent een gigantische luchtvervuiling die verantwoordelijk is voor 10.000 doden per jaar, één miskraam per uur, lever- en nierproblemen, kanker, en zelfs een verlaagd IQ bij kinderen. Volgens cijfers van de Wereldbank wordt 95 procent van de gezondheidsproblemen in Indiase steden veroorzaakt door sulferdioxide en PM10 afkomstig uit het verkeer.

Het nieuws van vorige week in de Volkskrant dat De wereldbevolking, waarvan werd gedacht dat die rond 2050 net boven de negen miljard zou stabiliseren, groeit verder door tot 10,1 miljard in 2100 is dus niet bepaald goed nieuws. Daar komt bij dat vooral in de ontwikkelingslanden het aantal inwoners fors toeneemt. China heeft momenteel het grootste aantal inwoners (1.3 miljard) en deze inwoners merken dat de welvaart toeneemt in China. Goed voor China maar niet zo goed voor het milieu.

Collega's die in India op vakantie zijn geweest komen terug met een kuchje dat wekenlang aanhoudt. Het kuchje werd niet veroorzaakt door een virus of zo maar door de milieuvervuiling in steden als Calcutta en Bombay. De zon is er niet of nauwelijks zichtbaar vanwege de enorme smog. En meren van olie in Siberië door lekkende pijpleidingen en grootscheepse ontbossing in Zuid-Amerika.

De Vrijheidslist Nederland zegt nog: Alle milieumaatregelen bij elkaar zijn een druppel in de zee tegenover de belasting van het milieu veroorzaakt door toenemende welvaart. Toch staat niemand te trappelen om de welvaart terug te dringen, zeker niet bij zichzelf. Nou in Nederland wel hoor. Neem het volgende bericht: Bijna de helft van de Nederlanders zegt vanwege het broeikaseffect nu en dan de auto te laten staan of spaarlampen te gebruiken.

Spaarlampen? Hallo, is er iemand thuis? Wat zijn we nu aan het doen? We kopen nu milieubewuste elektrische en hybride auto's waarvan we over enkele jaren niet meer weten waar we de accu's moeten lozen (zijn er nog zoutmijnen beschikbaar?). We leggen een Betuwelijn aan waarover geen treinen lopen zodat de vrachtauto's wel moeten rijden, we maken de diesel goedkoop en het openbaar vervoer ieder jaar duurder, daarnaast houden we de spitsstroken overdag dicht want stel je voor dat het milieu hier door belast wordt en verkeerslichten springen net te laat op groen zodat je eerst moet afremmen.

Toch vermeld het eerder aangehaalde spaarlampenbericht nog het volgende: Zes op de tien denkt dat ze zelf iets aan klimaatverandering kunnen doen. Van de mensen die denken dat aan het broeikaseffect iets te doen is, geeft ruim 40 procent aan daar ook zelf voldoende aan te doen. Ik vraag me af of ze dan ook dit meenemen in hun overweging Van alle landen kent Nederland de hoogste milieubelastingen. Burgers en bedrijven betalen jaarlijks samen 26 miljard euro aan heffingen op milieuvervuilend gedrag.

Wat probeer ik nu eigenlijk te bloggen? Wel dat het milieu niet uitsluitend een Nederlands probleem is. Het is wereldwijd en het vraagt om een lange termijn, structurele aanpak. Het beste lijkt me dan ook om de milieuverontreiniging aan te pakken daar waar de grootste (toekomstige) veroorzakers zijn. Dus misschien moeten we milieu zendelingen naar deze plekken sturen en ze een (groot) deel van die 26 miljard nasturen om het nieuwe geloof "milieubehoud" te prediken en te bedrijven. Misschien moeten we geen spaarlampen meer kopen maar op vakantie naar Siberië om lekken te dichten, of misschien moet het allemaal nog radicaler zoals de Stichting De Club Van Tien Miljoen, in 1994 opgericht door een groep verontruste Nederlanders die tot de slotsom is gekomen dat de overbevolking de gemeenschappelijke factor is in de meeste van onze maatschappelijke problemen. Of de Bilderbergclub, een geheime internationale organisatie van financiers, politici en multinationale bedrijven en werd in 1954 opgericht onder impuls van de Nederlandse prins Bernhard, die meende dat veel problemen konden worden vermeden als invloedrijke mensen vanuit de coulissen de wereld zouden besturen. Deze club zou van plan zijn om de wereldbevolking sterk in aantal te reduceren.

Asociaal? Radicaal? Misschien, maar er is een relatie tussen overbevolking en ons milieu. En die relatie kan ons gevoel sterk op de proef  gaan stellen.

1 opmerking:

  1. Ik kwam dit nog tegen, werkelijk ongelofelijk! "Al jaren koopt China in Afrika op grote schaal boerenland op voor de voedselproductie. Het is een van die onderwerpen die met regelmaat in het nieuws komen, altijd met dezelfde strekking: het sinistere China berooft arme Afrikanen van hun voedsel om er biobrandstof van te maken of om aan de kolossale behoefte in eigen land te voldoen." En ook Amerika doet hier aan mee. Van die dingen ja, van die dingen.

    BeantwoordenVerwijderen